Organizația Salvați Copiii, prin echipa proiectului Ora de Net, alături de UiPath Foundation a continuat pe parcursul lunii Decembrie 2021 activitățile de pregătire a copiilor din medii defavorizate, pe teme legate de siguranța în mediul online, accentul sesiunilor find de această dată axat pe fenomenul știrilor contrafăcute.
Pandemia globală cauzată de noul coronavirus a dus la o exacerbare a fenomenului știrilor contrafăcute, cu efecte îngrijorătoare asupra tuturor, însă cu precădere asupra copiilor și tinerilor care riscă să fie supraexpuși la informații ce pot deveni o sursă de stres pentru ei.
O consultare națională realizată de Salvați Copiii în rândul copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 12 și 19 ani, a relevant faptul că, în contextul actual al COVID-19, mediul online reprezintă principala sursă de informare pentru copii: site-uri de știri, rețele de socializare, bloguri și vloguri (Youtube). 46.7% dintre copii au afirmat că verifică veridicitatea informațiilor găsite online doar din când în când, rar sau niciodată, în timp ce 22% dintre ei afirmă faptul că la televizor sau pe site-urile de știri nu pot fi difuzate știri false.
Pe un fond de neliniște, anxietate și teamă, așa cum s-a conturat realitatea încă de la începutul pandemiei Covid 19, apar multe dezinformări, informații trunchiate sau complet neadevărate. Ele sunt alimentate de acest climat nesigur și sunt distribuite în mediul online, fără o verificare a sursei informației, autorului, site-ului care o promovează sau contextului în care a apărut. Deși sunt și mulți adulți care ajung să fie păcăliți de astfel de știri total inventate, cei mai vulnerabili rămân copiii și adolescenții. Jumătate dintre ei nu știu să recunoască o știre falsă și nu discută cu părinții sau prietenii despre informațiile pe care le întâlnesc în mediul online
Specialiștii Organizației Salvați Copiii în colaborare cu experți în psihologie, jurnalism și educație, au dezvoltat o serie de materiale și resurse, precum și un atelier de formare pentru copii, toate având ca temă știrile contrafăcute, cu scopul de a îi pregăti pe copii astfel încât să nu mai fie victime ale acestui fenomen.
Alături de UiPath Foundation au fost organizate 10 sesiuni, la care au participat peste 200 copii înscriși în Future Acceleration Program, dar și câțiva dintre formatorii care lucrează frecvent cu aceștia. Activitățile au pornit de la o analiză de nevoi și o evaluare a cunoștințelor copiilor pe tema știrilor false, precum și a capacității lor de a recunoaște astfel de știri. Materialele didactice au fost adaptate pentru a corespunde nevoilor grupului țintă și au fost integrate în atelierele care au avut un carcater non-formal, informațiile fiind transmise prin jocuri de rol, exemple practice, scenarii, interpretare și activități derulate în echipă.
Si cum orice proces de invatare implica intrebari din partea elevilor, în cadrul acestor ateliere, formatorii au primit întrebari relevante, argumentând motivele pentru care au formulat aceste întrebari cu exemple concrete din viața lor. Cum îmi pot convinge bunica să nu mai creadă tot ce vede la TV? Știrile contrafăcute sunt inventate în totalitate? Cum să verific credibilitatea autorului sau a siteului pe care apare acea știre?
În cadrul atelierelor s-a discutat despre actualul context, în care copiii petrec foarte multe ore pe internet, si despre aparitia riscului ca, în timpul navigării online, să găsească materiale care par foarte credibile inițial, precum: comandarea online a unor produse de la oameni care a doua zi sunt de negăsit, concursuri extraordinare care îți cer datele personale pentru extrageri generoase, etc.
Copiii au mărturist că Noi nu mai știm ce este adevărat și ce nu. Eu chiar credeam ca toate informațiile pe care le găsesc pe internet sunt adevarate, pentru că înainte de a fi postate, cineva le verifică.
Conștientizez că o știre este contrafăcută și încerc să o ignor, dar uneori o distribui și prietenilor. Pe viitor însă, pentru că am înțeles ce rău ne pot face, voi ignora știrile de genul.
Abordarea acestei teme, le-a permis copiilor să conștientizeze faptul că pot avea o contrebuție directă la diminuarea fenomenului fake news, implicit la un mediul digital mai bun.
Atunci când citesc o știre care îmi provoacă emoții puternice de frică, încerc să mă liniștesc, să îmi controlez emoția și mă sfătuiesc cu părinții sau profesorii mei.
La final, participanții au primit recomandări și sfaturi concrete privind mecanismele prin care știrile contrafăcute sau false pot fi recunoscute, cu scopul de a opri distribuirea lor, dezinformarea și generarea unor emotii negative, cu impact asupra stării de bine a copiilor.
Evaluarea finală a activității a relevat o schimbare semnificativă în capacitatea participanților la activități de a identifica știrile false, trunchiate sau contrafăcute, precum și o diminuare a impactului pe care acestea le au asupra celor mici.