Implementarea proiectelor europene şi naţionale de infrastructură a facilitat conexiuni de mare viteză şi implicit acces la Internet pentru un număr important de persoane din mediul rural, mulţi dintre ei copii. Aceștia însă sunt de multe ori insuficient pregătiţi pentru a identifica, raporta sau a se proteja de situaţiile periculoase pe care le pot întâlni pe Internet. Mai mult, copiii au acces chiar şi în prezent, în cadrul şcolii, la calculatoare conectate la Internet, însă nu se pot baza pe o consiliere specializată din partea profesorilor sau părinţilor, întrucât majoritatea adulţilor responsabili cu educaţia lor nu au cunoştinţele necesare în acest domeniu.
Totodată, studiile realizate de către Organizația Salvați Copiii la nivel național arată că 47% dintre copiii români au fost hărțuiți în viața reală, 45% confruntându-se cu astfel de situații în mediul online. Hărțuirea și violența în cadrul școlii au devenit aspecte ce trebuie luate în considerare, astfel încât ele să nu capete amploare și să afecteze dezvoltarea armonioasă a copiilor. Spre deosebire de alte țări europene, din cauza lipsei de informare și comunicării deficitare în cadrul familiei, copiii români sunt supărați într-o mai mare măsură de astfel de situații.
Beneficiind de o experienţă de peste 7 ani în promovarea utilizării sigure a Internetului de către copii şi facilitarea accesului la informaţii pe această temă pentru părinţi şi profesori, Salvaţi Copiii, cu sprijninul OMV Petrom vine în întâmpinarea acestei situaţii prin programul Ora de Net, desfăsurând activităţi care vizează progresul comunităţilor rurale Mârșa, județul Giurgiu şi Crețeni, Gușoieni, jud. Vâlcea, în domeniul informatic.
Proiectul realizat în parteneriat cu OMV Petrom are ca principal scop dezvoltarea competenţelor digitale în rândul copiilor, părinţilor şi profesorilor din comunitățile Mârșa, Crețeni şi Gușoieni, concomitent cu informarea acestora asupra potenţialelor pericole din mediul online, totodată îmbunătățind comunicarea dintre copii, părinții și profesorii acestora.
În activităţile ce se vor desfăşura în perioada Octombrie – Decembrie 2016 vor fi implicaţi un număr de 55 de profesori, 500 elevi și părinții acestora.