Studiile realizate de către Organizația Salvați Copiii arată că fenomenul de cyberbullying este unul prevalent în rândul copiilor și tinerilor, 69% din copiii români declarând că au fost martorii unei astfel de situații. Cyberbullying-ul este un comportament agresiv intenționat care este menit să provoace disconfort sau durere, implică un dezechilibru de putere și tărie între agresor și victimă și se manifestă repetitiv, regulat prin intermediul dispozitivelor tehnologice. Spre deosebire de situațiile clasice de bullying, în care comportamentul se oprește la un moment dat iar situația umilitoare sau agresivă se încheie, hărțuirea online pare să fie fără sfârșit.
Având în vedere impactul emoțional, social și cognitiv pe care fenomenul de cyberbullying îl poate avea asupra dezvoltării psihologice a copiilor, Organizația Salvați Copiii lansează inițiativa Dă BLOCK agresivității! Şi „glumele” dor. Stop cyberbullying!”.
Proiectul educațional „Dă BLOCK agresivității!” este o inițiativă națională lansată în cadrul programului european Ora de Net și susținută de Orange România. Aceasta se va derula în perioada 9 octombrie – 9 decembrie 2018 și se adresează cadrelor didactice din învățământul primar, gimnazial și liceal.
Pentru a reduce și combate fenomenul de cyberbullying, echipa Ora de Net pune la dispoziția cadrelor didactice un pachet de resurse care conține atât o serie de clipuri video care abordează acest subiect, cât și planuri pentru 3 lecții care pot fi implementate la clasă cu elevii. Perioada de desfășurare a campaniei se încheie la data de 9 decembrie 2018, iar cadrele didactice vor fi invitate să urmeze procedura menţionată în regulamentul inițiativei pentru a primi adeverințe, în format exclusiv electronic, care atestă implicarea lor. Mai multe informații despre inițiativă pot fi găsite la Luna siguranței pe Internet – „Nu lăsa povara cyberbullying-ului să te strivească!” – Ora de net, iar înscrierea voluntarilor se face pe pagina www.oradenet.ro/fii-voluntar.
Ne dorim mult ca, împreună, să reușim să abordăm această problemă în toate școlile din România, pentru că efectele sale ating fiecare utilizator de Internet, oriunde s-ar afla el.