2017 se anunţă a fi anul No Hate Speech în România!

În perioada 13 - 16 ianuarie, 73 de tineri din 16 oraşe au participat la întâlnirea Anuală a voluntarilor Salvati Copiii Romania & Ora de Net. În cadrul acesteia au fost celebraţi pentru implicarea lor susţinută în proiectele educaţionale pe care le desfăşoară în centrele de voluntariat de care aparţin şi, totodată, au pus bazele viitoarelor iniţiative pe care le vor derula în oraşele de provenienţă în perioada următoare.
O primă zi a întâlnirii a fost dedicată activităţilor de cunoaştere şi prezentării contextului general al mişcării globale No Hate Speech.
În a doua zi, participanţii au fost împărţiţi în echipe şi au lucrat pe teme specifice necesare pentru punerea în aplicare a unor serii de proiecte locale.

Un prim atelier a fost centrat pe fenomenul de bullying, atât în mediul şcolar, cât şi pe Internet. În cadrul acestuia, au fost dezbătute posibilele cauze ale situaţiilor de bullying şi cyberbullying, precum şi efectele lor pe termen scurt, mediu şi lung asupra tuturor celor implicaţi. Un aspect asupra căruia coordonatorii au atras atenția a fost că, într-o situație de bullying toți copiii sunt victime, inclusiv cei care au rolurile de agresor sau martor:
  • victima : cel care suferă consecința directă a agresivității
  • agresorul : cel care este autorul comportamentului violent - cu siguranță, a învățat asta fiind la rândul său martor sau victimă a unui comportament violent într-un alt context de viață
  • martorul : cel care asistă neputincios și învață că școala sau cartierul sunt câmpuri de luptă în care doar cei puternici supraviețuiesc.
Cel de-al doilea atelier a pus accentul pe impactul implicării tinerilor în comunitate plecând de la experienţele pe care aceştia le-au avut în anii dedicaţi voluntariatului. În redactarea propunerilor a fost menţionată importanţa colaborării cu parteneri locali din rândul autorităților, instituțiilor, altor ONG-uri şi companiilor private împreună cu care pot creşte impactul campaniilor pe care doresc să le deruleze. Totodată, unele echipe locale şi-au propus realizarea unor parteneriate stabile cu reprezentanţi ai presei locale, bloggeri sau vloggeri cunoscuţi pe plan local.

Ambele ateliere au avut un caracter interactiv şi au avut ca principal slogan “Schimbarea începe cu mine!”, punctând astfel necesitatea reflectării asupra propriului comportament şi, în acelaşi timp, asumarea rolului de model pe care îl au în faţa copiilor şi adolescenţilor prezenţi la activităţile pe care ei le derulează cu succes în cadrul Organizaţiei Salvaţi Copiii.

În cea de-a treia zi a întâlnirii, participanţii au fost invitaţi să lucreze în echipele locale, pe oraşe, în vederea stabilirii planului de acţiune pentru campaniile pe care le vor derula în luna februarie pe tema bullyingului şi cyberbullyingului în cadrul mișcării No Hate Speech Romania la care Organizaţia Salvaţi Copiii s-a alăturat.

La finalul evenimentului, participanţii au fost încurajaţi să posteze detalii despre iniţiativele lor şi în mediul online folosind mesajele #FărăUră #CuDrag #StopBullying #ZiuaSiguranţeipeInternet #OraDeNet

Şi noi vom rămâne conectaţi #CuDrag la iniţiativele care vor urma pentru că #Impreună putem trăi #FărăUră.