Între 10 si 16 iulie, în Timișul de Jos, 44 de tineri cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani din nouă țări (România, Moldova, Estonia, Cipru, Lituania, Slovacia, Ungaria, Olanda, Bulgaria) s-au bucurat alături de echipa Sigur.Info și o serie de speakeri de activități și training-uri privind siguranța online. Desfășurată sub titlul "Internet goes mobile, Where do we go?", Școala de Vară a beneficiat de prezenta unor speakeri de prestigiu, precum Paul Andre Baran, campionul digital al României. Au mai susținut sesiuni de pregătire și reprezentanți din partea Salvați Copiii, Orange, Kaspersky Lab, dar și European Schoolnet INSAFE.

Activitățile au cuprins sesiuni de training și workshop pe următoarele teme: scrierea de proiecte, dezvoltarea comunității, dependența de internet, căutarea sigură pe Internet, aplicații mobile și securitatea datelor mobile. De asemenea, în fiecare seară au fost organizate activități culturale de grup, care au inclus și o vizită în Brașov.

Obiectivele Școlii de Vară au constat în formarea liderilor de voluntari ai proiectului Sigur.Info și a altor tineri activi în cele nouă țări cu privire la cele mai noi pericole generate de Internetul Mobil, dar și mijloace de combarere a acestora, precum și răsplătirea acestora pentru eforturile depuse în timpul anului. De asemenea, participanții au fost împărțiți în echipe mixte, în care au realizat proiecte al căror scop e îmbunătățirea mediului online pentru copii. Proiectul câștigător a inclus o campanie care vizează părinții, dar și viitorii părinți, implicându-i pe aceștia în acțiuni de conștientizare pentru utilizarea în siguranță a Internetului. Următorii clasați au propus un proiect care prevedea activități în zonele rurale, dar și în orfelinate, pentru toate categoriile de copii. Însa, asa cum au declarat și membrii juriului româno-finlandez-lituanian, toți copiii au fost câștigători și au muncit pentru ca ideile lor să fie cât mai fezabile și cu impact real în societate.

Au rezultat șapte proiecte scrise de tinerii participanți, precum și un film care ilustrează percepția copiilor cu privire la modul în care ei înteleg necesitatea continuării programelor care vizează siguranța copiilor pe Internet și impactul pe care aceste programe îl au asupra lor.

"A fost totul minunat, speakerii, locul de desfășurare, activitățile; mi-am făcut prieteni din alte țări și am învățat cum e să scrii un proiect. Singurul regret e că a ținut așa puțin", spune Catalin, 15 ani, participant în Scoala de Vara de anul acesta.

Alkisti, din Cipru, ne-a spus: "Mă bucur foarte mult că am participat în această Școală de Vară, pentru că ce poate fi mai interesant pentru un tânar decât să își facă prieteni din alte țări și să afle mai multe despre Internet? Aș vrea să fie o astfel de Școală de Vară si în Cipru".

Aceasta a fost cea de-a patra ediție a Școlii de Vară Europene Safer Internet, organizată de Salvați Copiii împreună cu rețeaua INSAFE.