Bucureşti, 19 aprilie 2016. Salvaţi Copiii România a lansat proiectul Ora De Net, un concept digital nou, care se adresează vouă, copiilor și tinerilor din România cu acces la internet. Siguranța pe net este predată de ambasadorul campaniei, Alina Eremia, iar printre susținători se mai numără cântărețul Andrei Leonte şi vlogerii Zmenta şi Anne-Marie Chelariu, care vin în sprijinul tău cu informații utile despre internet.

Ora de net este un concept educativ adresat tinerilor nativi digitali, dar și părinților și profesorilor, care pot găsi pe portalul nostru resurse utile și informații despre cum pot naviga în siguranță pe internet.

Ora de net oferă utilizatorilor și două puncte de sprijin, unice în România, pentru situațiile de risc din mediul online. Prin ctrl_ajutor, linia de consiliere online și telefonică privind neplăcerile întâmpinate online, poți beneficia de sfaturile utile ale specialiștilor noștri, iar la linia de raportare esc_abuz, poți semnala cazurile de conţinut ilegal sau materiale înfăţişând abuzuri asupra minorilor. Acestea sunt analizate şi transmise spre investigare autorităților competente.

Organizaţia Salvaţi Copiii vrea, prin aceste măsuri, să reducă numărul cazurilor alarmante prezentate în studiile din ultimii ani. Acestea arată că: 45% dintre copiii români afirmă că au fost afectaţi emoţional sau jigniţi în spaţiul virtual. Totodată, 22% dintre ei admit că au văzut sau primit mesaje cu caracter sexual, 42% dintre aceştia spunând că li s-a trimis personal un mesaj sau o imagine cu conţinut explicit, 8% că li s-a cerut să vorbească despre acte sexuale şi 5% că li s-a solicitat o fotografie sau o înregistrare video în care să îşi arate părţile intime (Studiul Salvaţi Copiii, 2015).

„Prin Ora de Net ne dorim să aducem conceptul de siguranţă în mediul online mai aproape de zona educaţională, atât de familiară copiilor. Considerăm că Ora De Net este ora cea mai interactivă, la care toţi copiii vor participa cu plăcere, fără absenţe. Adăugăm acestui aspect şi faptul că Salvaţi Copiii derulează mare parte dintre activităţile de prevenţie şi informare chiar în mediul şcolar. Astfel, am creat acest spaţiu virtual, unde copiii, dar și părinţii, pot învăţa alături de profesorii cool, apropiaţi generației lor, despre comportamentul constructiv în mediul online şi despre interacţiunile de pe internet.”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv, Salvaţi Copiii România.

Ora de Net reprezintă continuarea firească a proiectului Sigur.Info, derulat de Salvaţi Copiii în ultimii 8 ani în România, timp în care 180.000 de copii și 70.000 de părinţi şi profesori au fost incluşi în activităţile noastre. Totodată, în acest interval, consilierii Salvaţi Copiii au oferit sprijin în 3500 de cazuri reprezentând situaţii neplăcute întâmpinate pe Internet. Conceptul Ora de Net a fost creat, dezvoltat si implementat de agenţia Kubis Interactive.