Copiii sunt din ce în ce mai expuși riscurilor utilizării internetului și rețelelor sociale, acolo unde discursul instigator la ură s-a proliferat tot mai mult în ultimii ani. Impactul negativ al acestui tip de discurs îi afectează mai ales pe copii, care au devenit utilizatori ai internetului încă de la vârste mici: 90% dintre copii folosesc cel puţin o reţea socială, iar 33% dintre aceștia își expun în mod public informațiile postate și datele personale, arată studiile Salvați Copiii. Aceleaşi cercetări relevă faptul că unul din doi copii a fost victimă a diverselor forme de hărțuire în mediul online.

O scurtă analiză a conținutului din mediul online ne arată că mesajele instigatoare la ură sunt îndreptate în special către romi, maghiari, evrei, imigranți, refugiați, dar și alte categorii. Mesajele instigatoare la ură sunt propagate prin diverse canale online, iar copiii sunt fie subiectul acestora, fie găsesc aceste rețele ușor accesibile. Deși incitarea publică la ură și discriminare împotriva unei categorii de persoane, inclusiv prin mijloace de comunicare online, sunt sancționate penal, mesajele nu sunt filtrate, iar simpla accesare a unui motor de căutare ne arată ușurința cu care copiii pot intra în contact cu acest conținut.

Spre exemplu, într-una dintre postările de pe o rețea de socializare, care înfățisează un copil de etnie romă interpretând o melodie, reacțiile și comentariile utilizatorilor sunt dure și instigatoare la ură, mergând până la ameninţări cu moartea. De asemenea, și pe rețelele de video sharing apar clipuri instigatoare. Autorul se folosește de o știre apărută în presă, care prezintă cazul tragic al unui copil de etnie romă, și denaturează povestea, prezentând-o sub o formă instigatoare și discriminatorie la adresa familiei copilului. Clipul oferă cadrul pentru proliferarea comentariilor instigatoare ale utilizatorilor, având peste 79.000 de vizualizări.

Nici presa online nu evită acest gen de conținut. Unul dintre canalele de media online prezintă cazul elevei Sabina, care a purtat o bentiță tricoloră la școală. Reacțiile de ură ale utilizatorilor sunt îndreptate atât împotriva etnicilor maghiari, cât și a românilor.

În acest context, Salvați Copiii vine în sprijinul autorităților și îi încurajează pe utilizatorii de Internet să raporteze cazurile de discurs instigator la ură sau discriminare pe Internet, la linia de raportare disponibilă pe portalul www.sigur.info. Pe lângă cazurile de pornografie infantilă semnalate în mediul online, linia va oferi și cadrul pentru raportarea conținutului instigator la ură la adresa copiilor.

"Riscurile expunerii la discursul violent, care instigă la ură, la discriminare sunt de zeci de ori mai mari în cazul unui copil, decât în cazul unui adult. Copilul deja se află într-o etapă cognitivă și emoțională aparte, în care se formează emoțiile și sentimentele, în care își asumă, treptat, propriile evaluări și judecăți, iar contactul cu limbajul violent și cu îndemnurile discriminatorii pot fi devastatoare pentru el. Contextul internațional și evenimentele recente au dus la o creștere a ponderii acestui tip de discurs pe Internet, de multe ori fiind îndeptat chiar către cei mici. Este necesar să sancționăm actele instigatoare la ură, dar și să introducem în curricula școlară programe adecvate care să îi ajute pe copii să dezvolte o gândire critică la astfel de mesaje în mediul online și nu numai", a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv, Salvaţi Copiii România.

Salvaţi Copiii România a marcat, pe 9 februarie, Ziua Internațională a Siguranţei pe Internet, printr-un eveniment special în cadrul căruia s-au dezbătut consecințele proliferării discursului instigator la ură în mediul online și expunerea copiilor la acest gen de mesaje. La eveniment au participat reprezentanți ai sectorului public și privat, experţi în domeniu, bloggeri, jurnaliști, părinți, elevi, profesori. Dezbaterea a avut ca scop definirea unor metode mai clare de prevenire si combatere a acestui tip de discurs, precum și adaptarea programelor școlare, astfel încât să corespundă nevoii de protejare a copiilor.

Rezultatele studiilor din domeniu au reprezentat punctul de plecare al discuţiilor care au avut loc sub umbrela Combaterea hate speech-ului (discursului instigator la ură) în mediul online din România. Cum îi educăm și protejăm pe copii? Reprezentanţi ai elevilor, profesorilor, părinţilor, activiști în drepturile omului, dar şi psihologi au discutat, printre altele, despre nevoile copiilor din perspectiva educaţiei pentru respectarea drepturilor omului, a siguranţei pe Internet și a raportării acestui tip de mesaje.

În cadrul dezbaterii, reprezentanți ai sectorului public și privat, ONG-uri şi experți în domeniu au încercat să găsească soluții cu privire la combaterea discursului instigator la ură în mediul online, dar și să identifice metode de educație formală sau non-formală cu privire la acest subiect.

Cu aceeaşi ocazie, au fost anunţaţi câştigătorii competiției naţionale "Siguranța online în școala ta", adresată tuturor instituțiilor de învățământ pre-universitar din România. Structurată pe două etape, competiţia s-a bucurat de participarea a peste 200 de instituții de învățământ din toată ţara, cu peste 80 de proiecte multimedia înscrise, care au ilustrat măsurile pe care instituțiile își asumă să le implementeze pentru a crea în școală un cadru sigur, în care elevii să poată beneficia de avantajele oferite de Internet și noile tehnologii, fără a fi expuși situațiilor de risc.