Salvaţi Copiii România a marcat Ziua Internațională a Siguranţei pe Internet 2015 printr-un eveniment în cadrul căruia s-au discutat implicaţiile digitalizării procesului educaţional pentru elevi şi profesori.

Evenimentul a fost deschis de prezentarea rezultatelor Studiului national privind utilizarea Internetului în familie, realizat de Salvaţi Copiii: aproximativ 45% dintre copii afirmă că au fost afectaţi emoţional sau jigniţi în ultimul an în spaţiul virtual. Totodată, 22% dintre copii afirmă că au văzut sau primit mesaje cu caracter sexual, 42% dintre aceştia spunând că li s-a trimis personal un mesaj sau o imagine cu conţinut explicit, 8% că li s-a cerut să vorbească despre acte sexuale şi 5% că li s-a solicitat o fotografie sau o înregistrare video în care să îşi arate părţile intime.

Comparativ cu datele obţinute prin studiul omonim, desfaşurat de Salvaţi Copiii în urmă cu doi ani, se observă că bullying-ul în mediul offline a rămas relativ constant, însă cyberbullying-ul a crescut cu aproximativ 13 procente. Varianta online a studiului poate fi regăsită aici.

Rezultatele studiului au reprezentat punctul de plecare al discuțiilor care au avut loc sub umbrela Soluții digitale la probleme actuale. Panelul cu tema "Resursele digitale în procesul educațional. Implicații pentru elevi și profesori" a reunit reprezentanți ai elevilor, profesorilor, părinților, dar și psihologi care au discutat, printre altele despre nevoile elevilor din perspectiva digitalizării educației, siguranței pe Internet, manualelor digitale și resurselor online. Dezbaterea care a urmat a implicat reprezentanți ai sectorului public și privat, ONG-uri și experți în domeniu, fiecare dintre ei prezentându-și viziunea asupra subiectului și propunând modalități de abordare a acestei teme, prin care copiilor să li se asigure o educație eficientă și sigură, adaptată nevoilor societății actuale.

Dezbaterea a avut ca scop definirea unei metodologii adecvate pentru integrarea în programa școlară, precum și în politicile publice din domeniul educațional, a modalităților de predare a siguranței elevilor pe Internet, precum și a utilizării noilor tehnologii la școală. Documentul va constitui un punct de plecare important în dezbaterile ulterioare atât din cadrul societății civile, cât și din sectorul guvernamental pe marginea problematicii digitalizării educației din România.

La eveniment au participat partenerii organizației: Ministerul Educației și Cercetării Științifice, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, UPC, Orange România, Telekom România, Kaspersky Lab, Google, ECDL România, Euroaptitudini, BitDefender și Microsoft. Cu aceeași ocazie, au fost anunțați câștigătorii concursului național "Resurse digitale pentru viitor", adresat copiilor și tinerilor între 6 și 18 ani. Structurată pe două grupe de vârstă (6-12 ani, respectiv 13-18 ani), competiția s-a bucurat de participarea a peste 900 de copii și tineri din toată țara, cu peste 300 de proiecte multimedia care au ilustrat resurse utile și sigure pe care ei le utilizează în mediul online.