69% dintre copiii români au fost martori ai hărţuirii în mediul online, arată studiile realizate de Organizaţia Salvaţi Copiii. Mai mult decât atât, 41% dintre părinţi menţionează expunerea la imagini şi cuvinte violente ca numărându-se printre riscurile întâmpinate în ultimul an de copiii lor pe internet.

Ca parte a campaniei de prevenire şi reducere a cyberbullyingului, Ora de Net lansează aplicația #FărăUrăPeNet. Aceasta este o extensie ce poate fi instalată în browserul Chrome de pe orice computer. Odată descărcată, se instalează cu uşurinţă, având rolul de a detecta cuvintele agresive sau injurioase de pe orice website accesat cu ajutorul browserului web Google Chrome, inclusiv chat-urile asociate reţelelor sociale, şi de a suprascrie cuvintele negative cu mesaje educative, de respect şi toleranţă.

O caracteristică importantă a extensiei #FărăUrăPeNet este aceea că în momentul în care copiii vor întâlni cuvinte sau expresii suprascrise, ei vor fi redirecționaţi către website-ul oradenet.ro unde, într-o pagină dedicată combaterii cyberbullyingului, vor afla informații importante despre cum pot reacţiona şi combate efectele nocive ale acestui fenomen. Printre acestea se numără: precauţia cu privire la oferirea de poze şi date personale; evitarea răspunurilor oferite agresorilor, care vor fi percepute ca o încurajare de a continua bullying-ul; anunţarea părinţilor sau profesorilor, în cazul în care agresiunile se petrec în şcoală.

Pentru descărcarea extensiei pe computer, paşii sunt următorii: accesarea adresei www.oradenet.ro/extensie, click pe butonul „Download/Descarcă”, apoi click pe “Add to Chrome/Adăugă la Chrome”. Tot pe pagina respectivă puteți găsi un material extins cu privire la relaţia părinte-copil în contextul tehnologiei.