Studiile realizate de către Organizația Salvați Copiii arată că fenomenul de cyberbullying este unul prevalent, 1 din 2 copii români cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani declarând că au trecut printr-o astfel de situație. Cyberbullying-ul este un comportament agresiv intenționat care este menit să provoace disconfort sau durere, implică un dezechilibru de putere și tărie între agresor și victimă și se manifestă repetitiv, regulat prin intermediul dispozitivelor tehnologice. Spre deosebire de situațiile clasice de bullying, în care comportamentul se oprește la un moment dat iar situația umilitoare sau agresivă se încheie, hărțuirea online are o amploare mai mare și pare să fie fără sfârșit.

Acest fenomen poate cauza sentimente de însingurare, teamă, tristețe, uneori chiar disperare, având un impact emoțional, social și cognitiv important asupra tuturor copiiilor implicați, fie ei victime, martori și agresori. Pentru a preveni și combate aceste efecte, echipa Ora de Net lansează campania „O lume fără frică”!

Ne dorim ca „O lume fără frică” să fie un spațiu sigur, unde copiii care au experiementat fenomenul de cyberbullying să împărtășească experiențele lor, să ceară ajutorul și să îi încurajeze pe ceilalți care trec prin asta. Împreună putem construi o lume în care copiii se pot exprima liber, fără teama de a fi criticați sau judecați pentru felul în care arată, lucrurile pe care le spun sau modul în care gândesc.

În acest demers, s-au alăturat Organizației Salvați Copiii Alina Eremia, Irina Rimes, Mimi, Deliric si Alex Dărăgiu aka Alpaca. Fiecare dintre ei a ales să împărtășească din experiențele proprii cu aceste fenomene, de bullying și cyberbullyingul, și să încurajeze copiii să ceară ajutorul specialiștilor. Vă invitam să accesați site-ul www.farafrica.ro pentru a le afla poveștile, a lăsa un mesaj de încurajare sau a cere un sfat la linia de consiliere ctrl_AJUTOR.