Trăim în vremuri interesante în care noile tehnologii și instrumentele digitale au devenit realitatea de zi cu zi, oferindu-ne posibilităţi variate pentru un mediu de învățare interactiv. Cu toate acestea, ele pot deschide şi calea pentru noi tipuri de riscuri: viruși informatici, cyberbullying și utilizarea abuzivă a datelor personale.

Sunt școlile din România echipate cu procedurile eSafety pentru a asigura condiţiile de siguranţă online pentru copii şi tineri?

eSafety Label este o platformă online gratuită care sprijină specialiştii TIC și profesorii în crearea unui mediu școlar sigur în termenii accesării mediului online. Acesta a fost lansat cu ocazia Safer Internet Day 2014 în mai multe țări din Europa.

Platforma oferă mai multe fișe de lucru pe teme cum ar fi cyberbulling sau gestionarea incidentelor din mediul online, un forum în care cadrele didactice pot face schimb de experiență cu alți profesori din întreaga Europă și asigură o comunicare directă cu experții eSafety care vor răspunde la întrebările acestora prin intermediul platformei.

Prin completarea unui formular de evaluare de 30 de întrebări, care acoperă aspecte legate de infrastructură, politici și practici, reprezentantul școlii poate descărca un plan de acțiune personalizat. Acesta include măsuri concrete de îmbunătățire a eSafety în școala lor. De asemenea, prin completarea formularului de evaluare al școlii se aplică în mod automat pentru Certificarea eSafety care mai apoi poate fi afisată pe site-ul școlii sau promovată către comunitate. Această etichetă unică la nivel european va demonstra părinților și altor persoane sau instituţii cu care colaboraţi că principiile eSafety sunt luate în serios în condiţiile în care importanţa acestora este esenţială în educaţia tinerei generaţii.

eSafety Label a fost pilotat pe o perioadă de doi ani de la sute de profesori și este acum gata pentru a fi lansat pentru publicul larg. Astăzi, există deja peste 500 de utilizatori înscrişi. Platforma este disponibilă în 14 limbi: bosniacă, croată, cehă, olandeză, engleză, estonă, greacă, finlandeză, germană, maghiară, portugheză, română, sârbă și spaniolă.

Dacă sunteți profesor sau lucrați într-o școală, vă invităm să vă alăturați principiilor eSafety, pentru a crea un Internet mai sigur pentru copii.

V-aţi înscris şcoala pentru a primi Certificarea eSafety pe siteul www.esafetylabel.eu?

Pentru mai multe detalii despre proiect :

Teodora Stoica – coordonator helpline

Email: teodora.stoica@salvaticopiii.ro