Cu ocazia Zilei Internaţionale a Siguranţei pe Internet, 7 februarie 2017, Organizaţia Salvaţi Copiii în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale a lansat concursul şcolar pentru învăţământ preuniversitar „Fără Ură, cu toleranţă”. Competiţia naţională a atras atenţia asupra incidenţei şi complexităţii fenomenului de bullying şi se încadrează în mişcarea globală de combatere a discursului instigator la ură "No hate speech movement".
Pe parcursul etapelor concursului a fost pus accentul pe efectele pe care situaţiile de bullying le au asupra tuturor celor implicaţi, fie că vorbim despre victimă, despre agresor sau despre martor. Statisticile celei mai recente cercetări Salvaţi Copiii pe această temă, menţionează că fenomenul se menţine la cote ridicate, 46% dintre copii declarând că au fost martorii unei situaţii de bullying în grupul de prieteni, iar 69% în mediul online.
Iniţiativa a fost bine primită la nivel naţional, în total fiind înscrise în competiţie 300 de proiecte din 239 de şcoli şi a implicat peste 24.000 de persoane în activităţile desfăşurate la nivel naţional de către elevi şi cadre didactice.
Astfel de proiecte constituie un pas important pentru a scoate din tăcere experienţa copiilor implicaţi în situaţii de bullying. Prea des aceştia spun că se simt „invizibili” iar profesorii de multe ori sunt conectaţi cu rolul de elevi ai acestora şi mai puţin cu totalitatea lor ca oameni. Copiii şi adolescenţii au nevoie de ghidaj pentru a creşte adulţi fericiţi, rezilienţi, responsabili şi dornici de contribuţie la nivelul societăţii. Un pas care se cere făcut este acela ca cei implicaţi în educaţia copiilor să reflecteze cu înţelepciune asupra rolului de model pe care îl au.
În ciuda aparentei banalităţi cauzate de frecvenţa cu care se întâlneşte în toate mediile sociale, bullyingul este un act de violenţă cu impact pe termen scurt şi lung. E dreptul copiilor să fie protejaţi de către noi, adulţii. În aceeaşi măsură, participarea acestora în procesul de comunicare şi de luare a deciziilor devine esenţială pentru a ne raporta şi a veni în întâmpinarea nevoile lor reale, nu cele interpretate de către adulţi.
Dincolo de implicarea celor care deja sunt interesaţi de starea de sănătate fizică şi emoţională a copiilor, răspunsul stă şi în asumarea unui proces instituţional care să includă, însă să nu se rezume, la dezvoltarea unor politici de protecţie şi relaţionare empatică în instituţiile de învăţământ.
Având în vedere impactul emoțional, social și cognitiv pe care bullying-ul în poate avea asupra dezvoltării psihologice a copiilor, considerăm aceste demersuri de mare importanță. Invităm instituţiile de învăţământ, ONG-urile, grupurile de iniţiativă şi comunităţile preocupate de educaţia copiilor, să ne unim pentru a creşte semnificativ activităţile de conştientizare asupra fenomenului de bullying, programele de consiliere ale victimelor şi agresorilor, formarea cadrelor didactice şi facilitarea contextelor pentru dezvoltarea politicilor instituţionale.
Rezultatele înscrierilor în concurs pot fi consultate aici
www.oradenet.ro/concurs2017.
Pentru detalii suplimentare, vă rugăm contactaţi:
Georgiana Roşculeţ, Coordonator educaţional Ora de net, Salvaţi Copiii România
Tel.: 0736 432 161
E-mail: georgiana.rosculet@salvaticopiii.ro
Alte informaţii detaliate sunt disponibile pe www.oradenet.ro şi www.salvaticopiii.ro