Smartphone-ul a devenit un gadget la modă, din ce în ce mai accesibil. Această tehnologie poate oferi oricui accesul rapid la Internet, la rețelele sociale și la o multitudine de aplicații. După cum știi şi tu, smartphone-ul a devenit un obiect nelipsit din activitățile cotidiene. Îl luăm cu noi la școală, pe stradă, în autobuz și, uneori, îl butonăm chiar și când suntem cu prietenii în oraș. Acest atașament puternic, în schimb, ne poate afecta starea de spirit, deciziile și sentimentele. Efecte secundare ale acestei vieți constant conectate la digital pot fi tensiunea, nervozitatea sau anxietatea. Ţi s-a întâmplat să simţi o astfel de stare şi să o asociezi cu folosirea sau absenţa telefonului?
Primul factor care influențează mult starea noastră de spirit este cantitatea mare de informații care există în momentul de față și felul în care ne este furnizată. Fiind constant online, prezenți pe rețele de socializare, nu avem un ritm propriu în care primim informațiile, ci mai degrabă, noi suntem bombardați și întrerupți din ceea ce facem pentru a ni se aminti constant prin notificări, mesaje și emailuri că a apărut ceva nou.
Obișnuința de a fi la curent cu evenimentele în timp real, chiar atunci când acestea se petrec, poate cauza în unii dintre noi frica de a pierde ceva. Lipsa telefonului implică o deconectare temporară de la grupul social și poate face loc acestei frici de a rămâne în urmă sau de a rata evenimente aparent importante.
În societatea de astăzi există o presiune foarte mare, în special în rândul tinerilor, de a duce o viață publică, de a comunica constant ce fac și unde sunt. Postarea excesivă prezintă, însă, multe riscuri și poate face o persoană să nu se mai bucure de un eveniment prezent, fiind prea preocupat cu updatarea statusului sau încărcarea unei imagini. Te-ai găsit vreodată într-o situaţie în care să fii ajuns într-un loc în care îţi doreai să fii însă acolo ai fost mai preocupat de fotografii sau discuţii pe telefon decât să trăieşti din plin experienţa?
În cele din urmă, este important să ne gândim ce rol acordăm vieţii noastre digitale. Este o continuare a celei reale sau a ajuns să o limiteze pe aceasta în aşa măsură încât simţim că nu mai avem noi controlul? Este un semn de luciditate şi respect faţă de noi înşine să fim capabili să ne desprindem de telefon în momente importante cum ar fi distracția cu prietenii sau petrecerea timpului liber cu cei din familie. De asemenea, este important să ne gândim de două ori înainte de a face o informație publică, fie că vorbim de informaţii sau date personale, despre noi sau despre alte persoane. Apropo, tu cum iei deciziile privind ceea ce postezi şi nu vei posta niciodată online?