5 octombrie – 11 decembrie 2020
Concursul „Gândirea critică în era digitală. Stop știrilor false!" este o iniţiativă lansată de Organizaţia Salvaţi Copiii în cadrul programului Ora de Net.
Partenerii acestei iniţiative educaţionale sunt: Ministerul Educației Naţionale și Orange România.
Concursul "Gândirea critică în era digitală. Stop știrilor false!" propune coordonatorilor, cadre didactice, și claselor de elevi organizarea unor activităţi educaţionale pe această temă.
Regulamentul complet, informaţiile teoretice pentru coordonator şi materialul video care vor ghida activitatea, vor fi publicate pe pagina concursului www.oradenet.ro/concurs2020 şi le puteţi descărca apăsând butonul roşu
"Descarcă pachetul de resurse".
Adultul coordonator este invitat ca înaintea activităţilor cu elevii să parcurgă cu atenţie toate documentele şi să acorde timp suficient pentru a
reflecta la conţinutul inclus în materialul "3.1. Stop stirilor false - Informaţii pentru coordonator".
A. Informarea online și detectarea știrilor false
Temă de reflecție pe care o puteți adapta în funcție de nivelul de înțelegere al elevilor cărora vă adresați
Te invit să te gândești la conținutul pe care îl accesezi online sau pe care îl primești din programele radio sau TV ca fiind un alt fel de hrană, una pentru minte și emoții. Ceea ce „consumăm”, ce lăsăm să intre prin simțurile noastre determină într-o mare măsură imaginea și percepția de sine, percepția asupra celorlalți și asupra vieții. Toate acestea sunt parte din combustibilul pentru acțiunile noastre.
Trăim într-o lume în care avem acces la o bibliotecă universală de informații, instrumente, evenimente și împărtășiri. Suntem expuși la foarte multă bogăție și posibilitate de dezvoltare și învățare și, în același timp, devenim martorii unor evenimente extrem de neplăcute, accidente, dezastre și previziuni apocaliptice. Este un bombardament enorm de informație la care ne supunem sistemul cognitiv și emoțional prin expunerea, uneori chiar zilnică, la aceste traume. Acestea nu rămân ca ceva distant de noi, din contră, corpul nostru le trăiește ca și când se întâmplă aici și acum.
Este important să devenim conștienți că este în puterea noastră să avem grijă de noi și să alegem cu mai mult discernământ cum primim informația, cât și în ce condiții, astfel încât să ne menținem sănătatea fizică și psihică, dar și să ne aducem conștient contribuția prin acțiuni relavante care să ajute binele colectiv.
Să luăm un exemplu, urmărirea știrilor.
- Te invit să te gândești care este tonul vocii sau al articolelor de știri pe care le urmărești.
- Ce gânduri îți vin?
- Ce stare ai după ce le parcurgi?
- Ce emoții simți?
- Ce părere ai despre tine?
- Ce părere ai despre societate?
- Ce părere ai despre viața ta și a celor dragi?
B. Discuţie pentru identificarea soluţiilor
Acest material video a fost realizat de către [Adăugaţi numele elevului], coordonat de [Nume adult coordonator] din cadrul [Nume instituţie, Nume oraş şi judeţ] pentru înscrierea în concursul Ora de Net - "Gândirea critică în era digitală. Stop știrilor false!" - ediţia 2020. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a echipei Ora de Net.
Programul Ora de Net vizează siguranţa online a copiilor şi este coordonat la nivel naţional de Organizaţia Salvaţi Copiii. Mai multe detalii sunt disponibile pe platforma www.oradenet.ro.
Concursul se va derula în perioada 5 octombrie - 11 decembrie 2020.
Criteriile de validare sunt urmatoarele:
Criterii de jurizare:
Jurizarea va consta în acordarea unei note finale în funcţie de respectarea criteriilor. Membrii juriului vor vizualiza proiectele validate, punctând fiecare proiect cu note de la 1 la 10 în baza următoarelor criterii:
Nota finală a unui proiect va fi suma notelor acordate de către membrii juriului proiectului respectiv.
Juriul va fi format din:
Anunţarea câştigătorilor va avea loc în a doua jumătate a lunii ianuarie 2021.
Toţi profesorii coordonatori care au trimis cel puțin un proiect valid vor primi adeverinţe, în format exclusiv electronic, care atestă implicarea lor în proiecte educaţionale marca Salvaţi Copiii
Adeverinţele vor fi transmise de echipa noastră tehnică, în perioada februarie-martie 20210, în format exclusiv electronic. Nu vom opera în nicio condiţie modificări ulterioare ale documentelor eliberate pe baza tabelului înscris de coordonator.
Datorită numărului mare de email-uri trimise de echipa noastră, unii furnizori de servicii de email pot considera mesajele noastre drept spam. Aşadar, vă rugăm să verificaţi şi folderul SPAM de pe adresa de email cu care aţi făcut înregistrarea în concurs.
În urma jurizării vor fi selectați 10 elevi și coordonatorii acestora, 5 elevi pentru fiecare categorie. Premiile sunt acordate fiecăruia dintre cei 20 de câștigători (10 elevi și 10 profesori) și vor consta în echipamente tehnologice utile în cadrul procesului educațional..
Pentru eventuale întrebări sau clarificări ale unor aspecte care nu sunt cuprinse sau detaliate în materialele de prezentare sau în regulamentul de organizare a concursului, nu ezitați să ne contactați