20 februarie – 12 aprilie 2019
Concursul "Aleg conştient. Stop dependenţei de Internet!" este o iniţiativă lansată de Organizaţia Salvaţi Copiii
în cadrul programului Ora de Net (www.oradenet.ro).
Partenerii acestei iniţiative educaţionale sunt: Ministerul Educației Naţionale, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului
şi Adopţie şi Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității. Demersul beneficiază de susținerea Orange.
Concursul "Aleg conştient. Stop dependenţei de Internet!", lansat cu ocazia Zilei Internaţionale a Siguranţei pe
Internet 2019, propune claselor de elevi şi cadrelor didactice şi, pentru categoria specială, copiilor şi adultului coordonator,
organizarea unei activităţi educaţionale pe această temă.
Regulamentul complet, informaţiile teoretice pentru coordonator şi materialul video "Aleg conştient. Stop dependenţei de Internet!"
care vor ghida activitatea, vor fi publicate pe pagina concursului www.oradenet.ro/concurs2019 şi le puteţi descărca apăsând butonul roşu
"Descarcă pachetul de resurse".
Adultul coordonator este invitat ca înaintea activităţilor cu elevii să parcurgă cu atenţie toate documentele şi să acorde timp suficient pentru a
reflecta la conţinutul inclus în materialul "3.1. Stop dependentei de Internet - Informaţii pentru coordonator".
a. Activitate educațională dependența de internet
Invităm copiii și adultul coordonator să dezbată aspecte legate de rolul tehnologiei în viaţa oamenilor, nevoile copiilor împlinite în mediul online şi efectele utilizării excesive.
Rolul cadrului didactic este acela de a facilita discuţia, de a implica toţi copiii din grup în activitate şi, totodată, de a porni discuţiile plecând de la materialul video care abordează tema "Aleg conştient. Stop dependenţei de Internet!" ca modalitate de evitare a dependenţei de Internet. În urma discuţiilor, este important ca fiecare participant să înţeleagă că este în puterea şi responsabilitatea lui de a decide scopul şi durata timpului petrecut online şi să fie dispus să înveţe modalităţi prin care poate evita capcana obiceiurilor care îl îndeamnă spre dependenţă.
b. Discuţie pentru identificarea soluţiilor
Cea de-a doua întâlnire pe această temă va fi sub forma unei discuţii libere plecând de la constatările pe care le au participanţii după ce au observat cum utilizează tehnologia şi nivelul de control pe care îl au asupra comportamentului lor online. Este important ca adultul coordonator să aducă în discuţie faptul că de multe ori dependenţa este un efect şi să invite copiii să identifice cauzele mai profunde care stau în spatele dependenţei de Internet.
Plecând de la aceste cauze descoperite împreună să găsească alte strategii prin care pot să îşi împlinească nevoile, mai ales cele de relaţionare. Această sesiune se va concentra pe identificarea unor alternative de petrecere a timpului liber care să înlocuiască, acolo unde este cazul, timpul excesiv petrecut online.
În urma dezbaterilor, elevii, cu sprijinul adultului coordonator, sunt invitaţi să susţină o acţiune publică pe tema "Aleg conştient. Stop dependenţei de Internet!" la care să fie prezente minim 50 de persoane. Acestea pot fi din rândul autorităţilor locale, părinţi, cadre didactice, prieteni, publicul larg din comunitatea de care aparţin.
Scopul acestei acţiuni este acela de a creşte nivelul de informare şi conştientizare cu privire la riscul dependenţei de Internet, semnalele care denotă o lipsă de control în folosirea dispozitivelor şi să invite spre identificarea modalităţilor de integrare a tehnologiei în scopuri benefice şi echilibrate în raport cu celelalte activităţi care aduc bucurie şi împlinire.
Participanţii vor regăsi pe pagina dedicată concursului un pachet de resurse care va conţine şi un document suport cu informaţii preliminare despre tema concursului şi o prezentare cu ideile centrale care îi va sprijini în susţinerea acestei activităţi.
Această acţiune va avea pondere dublă în evaluarea înscrierii în concurs. Menţionăm că pentru atingerea punctajului maxim încurajăm participanţii să organizeze evenimentul implicând cât mai multe persoane posibil şi să asigure acoperire în presa locală (ziare, radio, tv), comunitatea online locală (bloggeri, vloggeri cunoscuţi şi apreciaţi din comunitate) şi pe reţelele de socializare folosind hash-tagurile #SID2019, #OraDeNet, #StopDependentaDeNet pentru a putea fi identificate de echipa Ora de Net.
Pentru documentarea acestei activităţi în vederea înscrierii în concurs, vă rugăm să efectuaţi o serie de fotografii reprezentative de la eveniment la o calitate cât mai bună şi, pe cât posibil, realizate de persoane pasionate de fotografie. Totodată, pentru documentarea impactului sugerăm să realizați capturi de ecran pentru postările online, descrieri scurte ale apariţiilor în presă sau online şi să documentați în scris rezultatele avute.
În pachetul de resurse vă vom oferi o serie de recomandări pentru comunicarea inițiativei: un model de comunicat de presă pe care îl puteţi adapta şi trimite presei locale şi un model de postare pentru Facebook.
Echipele participante vor fi invitate să realizeze un clip video (de maxim 3 minute) care să abordeze tema "Aleg conştient. Stop dependenţei de Internet!" ca modalitate care contribuie la reducerea dependenţei de Internet. Este important ca mesajul materialului video să evidenţieze influenţa pozitivă a mediului online asupra dezvoltării copiilor şi, în acelaşi timp, să pună accentul pe necesitatea folosirii echilibrate a tehnologiei în raport cu celelalte activităţi şi relaţii din viaţa lor.
Pentru a obţine un punctaj cât mai mare, vă recomandăm să alegeţi un grup ţintă predominant (copii, tineri sau părinţi) căruia doriţi să îi adresaţi materialul video, să vă gândiţi că el acest grup ar fi de partea cealaltă a camerei. În felul acesta produsul rezultat va fi mai coerent şi, dacă este suficient de bun din punct de vedere al conceptului, mesajelor transmise, soluţiilor oferite şi realizării tehnice, va putea deveni una din resursele pe care echipa Ora de Net le va putea promova pe parcursul anului următor în campaniile publice.
Vă invităm să adăugaţi la sfârşitul materialului video realizat un text care aduce informaţii relevante despre autori şi contextul clipului. Vă sugerăm următorul text însă puteţi să îl adaptaţi cum consideraţi mai potrivit.
Acest material video a fost realizat de către echipa [Adăugaţi nume clasă sau echipă], coordonată de [Nume adult coordonator] din cadrul [Nume instituţie, Nume oraş şi judeţ] pentru înscrierea în concursul Ora de Net - "Aleg conştient. Stop dependenţei de Internet!" - ediţia 2019. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a echipei Ora de Net. Programul Ora de Net vizează siguranţa online a copiilor şi este coordonat la nivel naţional de Organizaţia Salvaţi Copiii. Mai multe detalii sunt disponibile pe platforma www.oradenet.ro. Acest material video a fost realizat de către echipa [Adăugaţi nume clasă sau echipă], coordonată de [Nume adult coordonator] din cadrul [Nume instituţie, Nume oraş şi judeţ] pentru înscrierea în concursul Ora de Net - "Cetăţenia digitală. Drepturi şi responsabilităţi pe Internet privind datele personale." - ediţia 2019. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a echipei Ora de Net.
Programul Ora de Net vizează siguranţa online a copiilor şi este coordonat la nivel naţional de Organizaţia Salvaţi Copiii. Mai multe detalii sunt disponibile pe platforma www.oradenet.ro.
După urmarea tuturor celor trei etape menționate mai sus puteţi face înscrierea în concurs prin completarea formularul disponibil pe pagina www.oradenet.ro/concurs2019. Pe parcursul acestuia vi se vor solicita informaţii de tipul: descriere acţiune comunitară, date cantitative, tabelul în formatul prezentat cu datele membrilor echipei, o selecţie de poze reprezentative şi veţi avea posibilitatea să încărcaţi materialul video în formatul precizat. Menţionăm că nu pot fi introduse linkuri către un material online.
Concursul se va derula în perioada 20 februarie - 12 aprilie 2019.
Regulamentul complet, informaţiile teoretice pentru coordonator şi materialul video "Aleg conştient. Stop dependenţei de Internet!" care vor ghida activitatea pot fi descărcate apăsând butonul roşu "Descarcă pachetul de resurse".
Criteriile de validare sunt urmatoarele:
Criterii de jurizare:
Jurizarea va consta în acordarea unei note finale în funcţie de respectarea criteriilor. Membrii juriului vor vizualiza proiectele validate, punctând fiecare proiect cu note de la 1 la 10 în baza următoarelor criterii:
Nota finală a unui proiect va fi suma notelor acordate de către membrii juriului proiectului respectiv.
Juriul va fi format din:
Compararea punctajelor se va face pe fiecare categorie în parte. Câştigătorul locului I va fi proiectul cu punctajul cel mai mare pentru categoria sa, urmat în ordinea descrescătoare a punctajului acordat, de proiectele clasate pe locurile doi şi trei.
Pentru Categoria Specială se va acorda un singur premiu echipei care va primi punctajul cel mai mare.
Anunţarea câştigătorilor şi festivitatea de premiere vor avea loc în cursul lunii mai 2019.
Toţi profesorii coordonatori şi elevii participanţi care au trimis un proiect valid vor primi adeverinţe care atestă implicarea lor în proiecte educaţionale marca Salvaţi Copiii, exclusiv în baza unui tabel nominal completat de către profesorii coordonatori ai proiectului. Tabelul va fi în format Microsoft Excel și va fi disponibil pe pagina de înscriere în concurs.
Adeverinţele vor fi transmise de echipa noastră tehnică, în perioada Iunie-August 2019, în format exclusiv electronic.
Nu vom opera în nicio condiţie modificări ulterioare ale documentelor eliberate pe baza tabelului înscris de coordonator.
Datorită numărului mare de email-uri trimise de echipa noastră, unii furnizori de servicii de email pot considera mesajele noastre drept spam. Aşadar, vă rugăm să verificaţi şi folderul SPAM de pe adresa de email cu care aţi făcut înregistrarea în concurs.
Câştigătorii vor primi diplome de onoare din partea Ministerului Educației Naţionale, premii oferite din partea partenerilor Ora de Net, cursuri de formare intensive pentru cadre didactice şi evenimente pentru părinţii elevilor din instituţie, susţinute de echipa Ora de Net.
Mulţumim pentru interesul faţă de concursul naţional "Aleg conştient. Stop dependenţei de Internet!" lansat de Organizaţia Salvaţi Copiii.
1. Dată fiind complexitatea acţiunilor, pot fi doi coordonatori?
Pot fi doi facilitatori ai procesului de organizare a activităţilor, însă în calitate de coordonator vă invităm să desemnaţi o singură persoană responsabilă cu înscrierea proiectului şi menţinerea legăturii cu echipa Ora de Net.
Menţionăm că:
2. Pot face o selecţie de elevi din mai multe clase?
Nu. Concursul are ca obiectiv facilitarea participării întregului colectiv de elevi ai unei clase la realizarea unui proiect comun.
Rolul coordonatorului este acela de a ghida acest proces de grup şi de a încuraja comunicarea, ideile creative, colaborarea, implicarea activă a
tuturor elevilor şi relaţionarea armonioasă.
Tema propusă invită fiecare elev şi coordonator să reflecteze la propriul comportament.
Interacţiunea şi cooperarea pentru realizarea tuturor etapelor proiectului sunt o primă oportunitate de a aplica ceea ce consideră mai
potrivit în relaţiile lor şi a găsi împreună alternative de petrecere a timpului liber.
3. Când fac înscrierea în concurs?
După ce urmaţi toate cele trei etape puteţi face înscrierea proiectului prin completarea formularul disponibil aici.
Pe parcursul acestuia vi se vor solicita informaţii de tipul : descriere acţiune comunitară, date cantitative, tabelul în formatul prezentat
cu datele membrilor echipei, o selecţie de poze reprezentative şi veţi avea posibilitatea să încărcaţi materialul video în formatul precizat
(nu pot fi introduse linkuri către un material online).
4. Pot să se înscrie mai multe clase din cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ?
Desigur, pot fi oricâte clase înscrise din aceeaşi instituţie de învăţământ cu condiţia ca fiecare clasă să aibă propriul coordonator.
Pentru situaţiile în care doriţi să o colaborare între mai multe clase, puteţi organiza etapa II (acţiunea comunitară) împreună cu două condiţii:
fiecare elev să fie implicat activ în etapele concursului şi numărul participanţilor la evenimentul public comun să fie de minimum 50 de persoane.
De asemenea, menţionăm că punctajul final este corelat cu impactul activităţii comunitare, prin urmare, încurajăm participanţii să organizeze evenimentul
implicând cât mai multe persoane posibil.
Etapa I (activitatea educaţională în clasă) şi III (realizarea materialului video) sunt etape la care vă invităm să lucraţi separat, pe clase.
Dacă aţi reuşit o colaborare extinsă la nivelul instituţiei de învăţământ vă invităm să realizaţi, pe clase, materiale video având grupuri diferite cărora se adresează (o clasă va adresa clipul copiilor, o altă clasă adolescenţilor, altă clasă îndreaptă mesajul campaniei către părinţi, alte clase pot avea ca public ţintă profesorii, autorităţile publice, companiile, presa etc). În acest fel, prin schimb de experienţă între clase, la sfârşitul proiectului veţi avea o înţelegere foarte aprofundată a soluţiilor pe care le aveţi pentru a evita dependenţa de Internet şi o experienţă de unitate şi colaborare la nivelul instituţiei dvs.
5. Pot să raportez pe platforma de voluntariat din cadrul programului Ora de Net activităţile susţinute?
Desigur, chiar vă încurajăm să raportaţi şi pe platforma internă a comunităţii noastre. La fel ca şi în celelalte campanii Ora de Net, procedura rămâne aceeaşi şi la fiecare din atingerea a 3,6,9 etc rapoarte aprobate, primiţi adeverinţă care atestă implicarea dvs. Menţionăm că rapoartele înregistrate în perioada februarie-aprilie 2019 vor fi verificate de coordonatori în perioada mai-iunie 2019.
Cadrele didactice sau adulţii coordonatori care nu sunt încă familiarizaţi cu procesul de lucru în cadrul programului educaţional Ora de Net, pot solicita detalii suplimentare privind acest aspect, completând formularul disponibil în subsolul paginii www.oradenet.ro/fii-voluntar.
Pentru eventuale întrebări sau clarificări ale unor aspecte care nu sunt cuprinse sau detaliate în materialele de prezentare sau în regulamentul de organizare a concursului Georgiana Roşculeţ – Coordonator proiecte educaţionale Salvați Copiii