12 februarie – 30 martie 2018.
Concursul "Cetăţenia digitală. Drepturi şi responsabilităţi pe Internet privind datele personale."
este o iniţiativă lansată de Organizaţia Salvaţi Copiii în cadrul programului Ora de Net (www.oradenet.ro), susţinut de
Ministerul Educației Naţionale.
Concursul "Cetăţenia digitală. Drepturi şi responsabilităţi pe Internet privind datele personale.", lansat cu ocazia Zilei Internaţionale a Siguranţei pe Internet 2018, propune claselor de elevi şi cadrelor didactice şi, pentru categoria specială, copiilor şi adultului coordonator, organizarea unei activităţi educaţionale pe această temă. În cadrul acesteia, invităm participanții să urmeze pașii:
Acest material video a fost realizat de către echipa [Adăugaţi nume clasă sau echipă], coordonată de [Nume adult coordonator] din cadrul [Nume instituţie, Nume oraş şi judeţ] pentru înscrierea în concursul Ora de Net - "Cetăţenia digitală. Drepturi şi responsabilităţi pe Internet privind datele personale." - ediţia 2018. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a echipei Ora de Net. Programul Ora de Net vizează siguranţa online a copiilor şi este coordonat la nivel naţional de Organizaţia Salvaţi Copiii. Mai multe detalii sunt disponibile pe platforma www.oradenet.ro.
Pot fi doi facilitatori ai procesului de organizare a activităţilor, însă în calitate de coordonator vă invităm să desemnaţi o singură persoană responsabilă cu înscrierea proiectului şi menţinerea legăturii cu echipa Ora de Net.
Menţionăm că :
Nu. Concursul are ca obiectiv facilitarea participării întregului colectiv de elevi ai unei clase la realizarea unui proiect comun.
Rolul coordonatorului este acela de a ghida acest proces de grup şi de a încuraja comunicarea, ideile creative, colaborarea, implicarea activă a tuturor elevilor şi relaţionarea armonioasă.
Tema propusă invită fiecare elev şi coordonator să reflecteze la propriul comportament. Interacţiunea şi cooperarea pentru realizarea tuturor etapelor proiectului sunt o primă oportunitate de a aplica ceea ce consideră mai potrivit în relaţiile lor.
După ce urmaţi toate cele trei etape puteţi face înscrierea proiectului prin completarea formularul disponibil aici.
Pe parcursul acestuia vi se vor solicita informaţii de tipul : descriere acţiune comunitară, date cantitative, tabelul în formatul prezentat cu datele membrilor echipei, o selecţie de poze reprezentative şi veţi avea posibilitatea să încărcaţi materialul video în formatul precizat (nu pot fi introduse linkuri către un material online)
Desigur, pot fi oricâte clase înscrise din aceeaşi instituţie de învăţământ cu condiţia ca fiecare clasă să aibă propriul coordonator.
Pentru situaţiile în care doriţi să o colaborare între mai multe clase, puteţi organiza etapa II (acţiunea comunitară) împreună cu două condiţii: fiecare elev să fie implicat activ în etapele concursului şi numărul participanţilor la evenimentul public comun să fie de minimum 50 de persoane. De asemenea, menţionăm că punctajul final este corelatul cu impactul activităţii comunitare, prin urmare, încurajăm participanţii să organizeze evenimentul implicând cât mai multe persoane posibil.
Etapa I (activitatea educaţională în clasă) şi III (realizarea materialului video) sunt etape la care vă invităm să lucraţi separat, pe clase.
Dacă aţi reuşit o colaborare extinsă la nivelul instituţiei de învăţământ vă invităm să realizaţi, pe clase, materiale video având grupuri diferite cărora se adresează (o clasă va adresa clipul copiilor care sunt frecvent în situaţia de victimă, o altă clasă celor care au rolul de agresori, altă clasă îndreaptă mesajul campaniei copiilor-martori, alte clase pot avea ca public ţintă părinţii, profesorii, autorităţile publice, companiile, presa etc). În acest fel, prin schimb de experienţă între clase, la sfârşitul proiectului veţi avea o înţelegere foarte aprofundată a fenomenului de bullying şi o experienţă de unitate şi colaborare la nivelul instituţiei dvs.
Pentru eventuale întrebări sau clarificări ale unor aspecte care nu sunt cuprinse sau detaliate în materialele de prezentare sau în regulamentul de organizare a concursului Georgiana Roşculeţ – Coordonator proiecte educaţionale Salvați Copiii